Bugun...


Koyun ve keçi ölümlerine dikkat
Koyun ve keçi ölümlerine dikkat

Koyun ve keçi ölümlerine dikkat
+ -


Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası bir açıklama yaparak koyun ve keçi ölümlerine dikkat çekti ve alınması gereken önlemleri anlattı.


İŞTE AÇIKLAMA...


Kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı ilimiz ve çevre illerde özellikle koyun ve keçilerin beslenmelerinin bozulduğu, enteretoksemi ve ishal vakalarına bağlı hayvan ölümlerinin arttığı görülmektedir. Bazı sürülerde de ektima hastalığı görülmektedir.


Çoğu ilimizde kuzulamalar başlamakla beraber halen gebe hayvanlar da bulunmaktadır. Bu hayvanların mutlaka enerji ve protein ihtiyacının karşılanması gerekmektedir. Havalar soğuk gittiğinden ve yetiştiriciler hayvanları dışarıda/otlakta gezdiremediğinden dolayı ağıl zeminleri de oldukça ıslak durumdadır. Mutlaka özellikle kuzular olmak üzere hayvanların altlarında talaş, saman gibi kurutucu malzemeler kullanılmalıdır.


Yetiştiriciler özellikle Mart-Nisan aylarında yaptıkları iç ve dış parazit ilaçlamaları erkene alarak bu ay uygulamalıdır. Ancak kuzularla sürü aynı ağılda uzun süredir bulunduğundan anneleri dahil diğer hayvanlardan da parazit almaktadırlar. Bu yüzden Nisan ayı içinde veya meraya çıkışlar başladığında da tekrar parazit ilacı kullanılması gerekebilir. Parazit şüphesi olan yetiştiriciler veteriner hekimlerden veya veteriner fakültesinden yardım alarak teşhis ettirebilirler.


Yetiştiricilerin dışarıda tuttukları silaj ve pancar posası donduğundan havalar ısındığında bu malzemeler açıldıklarında çok daha hızlı bozulacaktır. Dikkatli olunmalıdır.


Bu ay sonuna kadar mutlaka enteretoksemi aşıları yapılmalıdır. Hayvanlar çok sıkışık barındırıldıklarından özellikle 1 aydan büyük kuzu ve oğlaklarda ektima hastalığı daha hızlı yayılmaktadır.


Bugünkü koşullarda çoğu il ve ilçede meradan diğer hayvanlarla temas bulunmadığından hastalıkların yayılmasını azaltmak için; yetiştiriciler birbirlerinin ahır/ağıllarına girmemeli, barınak girişlerinde çizme değiştirilmeli veya naylon galoşlar giyilmelidir.


İlimiz için küçükbaş hayvanlarda tavsiye niteliğinde bir aşılama programı odamız tarafından tüm hekimlere bildirilmiş olup yetiştiricilerin veteriner hekimleriyle görüşmesi faydalı olacaktır.


DÖĞEREKOHABER.COM






Bu haber 4973 defa okunmuştur.

YORUMLAR

Henüz Yorum Eklenmemiştir.Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.

YORUM YAZ



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
FOTO GALERİ
ÇOK OKUNAN HABERLER
VİDEO GALERİ
SON YORUMLANANLAR HABERLER
SON HABER YORUMLARI
Tevfik kum
17-12-2023 14:33:00

Çokbeyeniyorum
ozguraytar063@gmail.com
08-12-2023 11:24:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Erdal özdemir
15-10-2023 21:32:00

Allah rahmet eylesin

Erdal özdemir
15-10-2023 21:31:00

Allah rahmet eylesin
Gungor sen
31-08-2023 17:16:00

Adam gibi adamsın.slm olsun
Seydi Ahmet YAVUZ
22-06-2023 20:26:00

Allah rahmet eylesin, Mekânı Cennet olsun
Nurettin Yağdıran
22-06-2023 16:52:00

Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun
Allah kabrini cennet eylesin
21-01-2023 11:10:00

allah kabrini cennet eylesin
YUKARI